Flyglektioner

TeoriFlyglektionerna tar cirka en timme och bokas hos några av våra flyglärare. Lektionerna genomförs på vår adress vid Malmö flygplats. Du får räkna med att det tillkommer tid både före och efter flyglektionen då flygläraren går genom och utvärderar dagen lektion. Lektionerna kan eventuellt lektionerna bli inställda på grund av dåligt väder eller att en oplanerad service eller reperation av planet tyvärr har tillkommit.

När utbildningen är klar så får du avlägga ett flygprov för en kontrollant från Transportstyrelsen, ungefär som när kör upp för körkort till bil eller motorcykel. För att kunna flyga upp så måste teoriprovet vara godkänt.

Teorilektionerna

Alla teorilektionerna leds av någon av våra flyglärare. Det går alldeles utmärkt att både läsa teori och ha flyglektioner parallellt. Teorin innehåller bland annat ämnen som luftfartsystem, lagar, regler, navigation och färdplansplanering. Våra lärarledda teorilektioner omfattar cirka 125 timmars undervisning.

Flygkurserna börjar i slutet av augusti och avslutas i maj.

Praktisk Utbildning

Inga problem att börja med den pratiska utbildningen under tiden som du läser teorin. KostnadDen innefattar olika praktiska moment, allt för att du ska bli en säker och trygg pilot. Du ska ha minst 45 lektions timmar i luften och ha klarat den teoretiska examinationen innan du gör din provflygning men instruktör från Transportstyrelsen. Det är naturligtvis flygläraren som bestämmer vilken ordning flyglektionerna ska göras. Läraren gör bedömningen ut efter vilket väder det och hur du ligger i kunskapsnivå. Den typiska flyglektionen börjar med att läraren går genom dagens övning och du får förbereda planet innan ni lyfter. Lektionen vara cirka en timme i luften. När ni landat så utvärderas lektionen.

Vad innefattar de 45 timmarnas obligatoriska lektioner:

  • 10 timmar övervakade ensamflygning
  • 25 timmar i dubbelkommando
  • 10 timmar vad läraren anser vad du behöver träna på
  • 5 timmar minst av övervakad ensamflygning ska genomoföras som distansflygning, och en av dessa distansflygningar ska vara på 150 nautiska mil (28 mil)

När alla måsten avklarade i teorin, flygkraven är uppfyllda, flygläraren anser att du är redo. Är det dags för eldprovet – genomförandet av flygtesten! Den innefattar ett oralt prov av dina kunskaper angående flygregler, planering, väder förhållande, säkerhetskontroll av flygplanet med mera. Allt detta under övervakning av Trafikstyrelsens kontrollant.

Under flygtesten så kommer du får genomföra ett visst antal obligatoriska övningar och du blir observerad av kontrollanten. Precis som när du körde upp för att få körkort för bil och motorcykel. Blir du godkänd får du ett tillfälligt intyg på att du klarade provet. Så då kan du testa vingarna och flyga solo själv helt och hållet på egen hand.  Efter några veckor så får du ditt flygcertifikat på posten.

 

Kursplanen

Själva kursen är uppdelad i fyra block med två till tre ämnen i varje block. Blocken börjar med att vara lärarledda men bli så småningom att du går över till självstudier i fyra till sex veckor. Under två veckors tid så kommer du att få göra skoltester och slutar med Transportstyrelsen test. Innan du går över till nästa block.

Teoriböckerna

Du beställer böckerna på KSAB, www.pilotshop.se. Hela teoriböckerspaketet innehåller samtliga läroböcker, flygdabbok, kartor och annat material som du behöver. Där utöver kan du skaffa dig Svenska Flygfält med rättningstjänst.

Teoritesten

Du som elev hos Ahflicghtschool.se regi kan göra en ”skoltest” i varje ämne för att få reda på om du har tillräckligt ”kött på benen” innan du gör Transportstyrelsen teoriprov via datorn. Testerna består av tjugo frågor men fyra olika svar att välja mellan. Det är bara ett av dem som är rätt! Kravet för att klara testen är att ha 75 % rätt. Du får bara göra max fyra gånger. Alla testerna ska göras inom 18 månader och flygtesten inom två år efter godkänt teoriprov.

Att flyga i mörker

Krävs en utbildning på cirka fem flygtimmar inklusive teori, vilket ger dig behörighet att flyga i mörker.

För att behålla flygcertifikatet

Då behöver du göra en läkarundersökning hos en flygläkare med förbestämda intervaller. Dessa intervaller beror på hur gammal du är, Dessutom så måste du ha minst 12 timmars flygtid i luften under en 24 månaders period. Därför är det till att rekommendera att du flyger tio till tolv timmar per år. Känner du att du behöver en uppfräschning så beställed en flyglektion till någon av våra flyglärare. Vilket vi brukar kalla för en ”avrostning”. För varje 24-månaders period måste du ha en lärarledd lektion med en flyglärare för att bevisa att du fortfarande kan flyga säkert. Du måste själv ansöka om förlängning av ditt certifikat hos tillståndsavdelningen på Transportstyrelsen minst tre månader innan det går ut.

Vad kostar det?

För att få ett flygcertifikat för privatflygning ligger kostnaderna på cirka 120 000 till 130 000 kronor. Utbildningen tar cirka ett år. Men går självklart att göra det på kortare tid som tillexempel ta vår nio veckors intensivkurs eller så får det ta längre tid. Det är upp till hur du vill utforma den och känner dig bekväm med. Kostnaden för uppflygningen tillkommer på cirka 20 000 kronor.

Kostnad för läkarundersökning hos flygläkare ligger på cirka 1 500 till 2 000 kronor. 

Presentkort Vad krävs det för utrustning?

När du börjar din utbildning så behöver du inte skaffa någon personlig utrustning. För det ingår i teoripaketet eller kan lånas av Ahflightschool.se eller av flyglärarna. Utan utrustningen som du behöver kan du skaffa när du har kommit en bit in i utbildningen. Men det som kommer behövas så småningom är:

Dina egna kartor, flygfältsbeskrivningar, transportörer med mera. Flygfältsbeskrivningarna och kartortor är färskvara och behöver ständigt uppdateras. Luftrummet som du flyger i ändras ständigt så det gäller att hålla dem uppdaterade. Att flyga in i fel luftrum med en gammal karta kan få tråkiga följder. Detta gäller även flygfältsbeskrivningarna för flygfältet som du ska till kan ha blivit stängt just den dagen du ska till det.

All din personliga utrustning kan du skaffa i någon av de butiker som finns, som till exempel KSAB Pilotshop.

Undantaget är head-setet som finns i varje flygplan som används när du ska flyga.

Ahflightschool.se tillhandahåller INTE något kartmaterial.

Flyghandböcker finns till utlåning under utbildningen.

 ”Testa dina vingar” – lektioner

”Testa dina vingar” – lektion är utformad som en flyglektion med en av våra flyglärare och du som elev får prova på att hålla i spakarna själv samtidigt som du får en underbar upplevelse med en underbar utsikt. Se Skåne så där lite från ovan som Edvard Persson sjöng en gång i tiden. Då du kanske får ett intresse och vill lära dig flyga eller så har du en underbar härlig upplevelse i ditt äventyrsbagage.

Pris:       900 kronor för 30 minuters flygning i våra ordinarie två-sitsiga skolplan

1800 kronor för 60 minuters flygning i våra ordinarie två-sitsiga skolplan

Betalas innan flygning med kontanter eller kortbetalning.

Finns möjlighet att ge bort en ”Testa dina vingar” som ett presentkort också. Presentkortet har alla nödvändiga kontaktuppgifter så att mottagaren kan boka en provflygning utan några problem. Och då blir sätt som om personen får en present två gånger!

Ring dagen innan flygnigningen är bokad för att kontrollera så att den går att genomföras eftersom dessa flygningar är väderberoende. Kan tyvärr bli så att den behöver bokas om.